De ce psihoterapia centrată pe persoană? Pentru cine acest tip de psihoterapie și cum functioneaza ea?

De ce psihoterapia centrată pe persoană?

Pentru cine acest tip de psihoterapie și cum funcționeaza ea?

Nu există persoană motivată fiind, care să nu beneficieze în urma unui astfel de proces psihoterapeutic.

De ce spun acest lucru?

Pentru că este o orientare psihoterapeutică care nu pune un mare accent doar pe aspectele cognitive ale experienței individului, ci și pe cele emoționale în funcție de nevoia fiecăruia. Omul este un întreg și nu poate funcționa într-o bună congruență de sine dacă își ascultă doar cogniția sau doar partea emoțională, este ca și când omul ar funcționa doar pe jumătate( doar capul sau doar corpul).

Imaginați-vă, cum ar fi…?!

“Emoția și cogniția trebuie să facă front comun pentru a fi salvate!”

Într-un astfel de proces psihoterapeutic, individul nu doar acumulează date, psihoterapia nu constă doar în asimilarea de cunoștințe, ci se întrepătrunde cu toate sectoarele existenței sale.

„Procesul psihoterapeutic schimbă ceva în comportamentul individului, în acțiunile pe care le alege în viitor, în atitudinile sale și în personalitatea sa.”

Așadar, un echilibru interior ajuta la o buna și sănătoasă  funcționare a organismului uman.
Doar în psihoterapia centrată pe persoană și cu empatia terapeutului, individul găsește toate condițiile necesare pentru o bună creștere și dezvoltare armonioasă.

Constatările și beneficiile clienților în urma unui astfel de proces:

  • Se va observa că în relațiile cu alte persoane pe termen lung nu ajută la nimic faptul că vă purtați ca și cum ați fi ceea ce nu sunteți.
  • Persoana simte diferența și devine mai eficiență atunci când se poate asculta pe ea însăși cu o atitudine de acceptare și poate fi ea pur și simplu.
  • Va accepta și își va da voie să înțeleagă faptul că o altă persoană are o valoare imensa.
  • Persoana va deveni mai bogată în interior dacă își deschide canalele prin care alții îi pot comunica sentimentele lor, lumea lor perceptivă personală.
  • Înțelege cât de recompensator este faptul că poate accepta o altă persoană.
  • Cu cât este mai deschisă persoana față de realitățile sale interioare și din cealaltă persoană, cu atât își dorește mai puțin să dreagă lucruri, să facă ceva în locul altei persoane.
  • Poate avea încredere în experiența sa.
  • Nu se va ghida după evaluările făcute de alte persoane.
  • Va descoperi plăcerea și ordinea experienței.
  • Experiența va deveni cea mai înaltă autoritate pentru individ.

 „Așadar, viața la potențialul ei maxim este un proces fluid, schimbător în care nimic nu e fix.”  Carl R. Rogers!

Pentru cine acest tip de psihoterapie?

Psihoterapia centrată pe persoană poate fi aplicată cu succes în cadrul terapiei individuale, în grup sau în terapia de familie.

Deasemenea mai poate fi utilizată pe larg în schizofrenie, depresie, anxietate, alcoolism, disfuncții cognitive și tulburări de personalitate.

Psihoterapia este pentru acele persoane ce vor  o semnificație a sentimentelor și experienței personale, pentru persoanele care sunt rătăcite într-o etapa a vieții lor, alegând o direcție greșită sau lăsându-se influențate. Este pentru persoanele care se pierd pe ele însăși, încercând să devină ceva ce tot nu reușesc…, să devină altcineva. Este pentru oameni aflați în suferință datorită unor pierderi, unor despărțiri, unei psihotraume și a căror viață a devenit deznădăjduită.

Psihoterapia este un proces pentru oamenii ce vor să crească.  Nimeni nu este perfect, de aceea, psihoterapia este pentru noi toți. 

 O ședință durează 45 – 50 de minute, pană în 60 de minute.

Cum funcționează acest mod de psihoterapie și cum se produce schimbarea?

În general acest tip de proces merge de la un punct al fixității, al rigidității în care persoana refuza schimbarea, își neagă sentimentele și semnificațiile acestora, relațiile strânse cu multă comunicare sunt considerate periculoase, nu  există deloc simțul responsabilității personale în ceea ce privește problemele și nici asumarea acestora. Este un proces psihoterapeutic continuum, care nu vizează doar problema prezentă a individului în sine și, nu îi furnizează persoanei soluția doar de moment, ci o însoțește pe tot parcursul terapiei, întorcând persoana undeva înapoi pentru o mai buna cunoaștere, acceptare și înțelegere a situației dificile de atunci, după care va continua mulțumit mai departe.

Procesul de schimbare începe atunci când individul este motivat, când se percepe ca fiind primit, acceptat, înțeles așa cum este, atunci când constată că altcineva îi ascultă și-i acceptă sentimentele, devine puțin câte puțin capabil să se asculte pe sine, începe să fie receptiv la ceea ce îi comunică interiorul său, începe să-și dea seama că este furios, să recunoască momentele când este speriat chiar să-și dea seama când se simte curajos. Învață să se accepte, să se înțeleagă și să-și acceseze resursele interioare atunci când ajunge într-o situație lipsită de speranță . Pe măsură ce devine mai deschis față de ceea ce se petrece, devine capabil să-și asculte sentimentele pe care le-a negat și le-a refulat mereu. Continuum-ul acestui proces îl duce pe individ departe de fixitate, de izolarea față de sentimente și experiențe, de rigiditatea concepției despre sine, de izolare față de oameni, îl duce în direcția fluidității, a abilităților,  învață mereu tot mai multe despre acest proces prin care se produce schimbarea.

Acest proces presupune ca fiind mai multe fire, la început separabile și mai apoi alcătuind tot mai mult o unitate. Pe măsură ce procesul continuă, aceste fire pot fi delimitate individual și întelese individual, spre momentele de vârf  fluide din terapie. Atunci când toate aceste fire devin întrețesute, inseparabile apare trăirea imediata a experiențelor, atunci când simțirea și gândirea se întrepătrund, sinele este prezent în experiență.

Când procesul este ajuns în acest punct, persoana devine un întreg al procesului fluid, al mișcării, al mutabilității procesului integrat.

Așadar persoana dobândește calitatea de a trăi subiectiv în experiența prezentă și nu de a avea sentimente cu privire la ea.

 Margareta Toma

Psihoterapeut centrat pe persoana și psiholog clinician.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *